Vlakbij de Markt, op het adres Gortstraat 30, ligt het pand Le Baron Chassé, sinds 1929 eigendom van de Vereniging Hendrick de Keyser.

Het gebouw is ontstaan door het samentrekken van een aantal huizen. Omstreeks 1700 kwam het in het bezit van Omar van Visvliet en in 1745 werd het door diens kleinzoon ingrijpend verbouwd. Maar ook daarna vonden nog regelmatig aanpassingen plaats.

In het begin van de 19e eeuw werd het pand vernoemd naar luitenant-generaal Baron le Chassé, de verdediger van het fort Antwerpen. Families en gebruikers volgden elkaar op. Het is in de 2e helft van de vorige eeuw ook nog tijdje een hotel geweest, tot het in 1985 aan de sociëteit werd verhuurd.

Het pand is aan de straatzijde 10 en aan de achterkant 22 meter breed en 30 meter diep. Vooral de voorgevel, de kapconstructies, de begane grond, het terras en de tuin zijn van cultuurhistorische betekenis.

De monumentale voorgevel en de tuinzaal dateren van de verbouwing in 1745. Het overig interieur dateert uit verschillende tijdperken. Vooral de ornamentele aankleding van de hal en de gang en in de vertrekken het houten snijwerk, de plafonds en de schouwen vallen op.

De zogenaamde wintertuin en de gietijzeren waranda aan de tuinzijde dateren van 1870. In de tuin staat o.a. een eeuwenoude moerbeiboom.

De sociëteit heeft enkel de begane grond en de tuin in gebruik. Op de verdiepingen is aan de achterkant inmiddels een appartement gerealiseerd en heeft aan de voorkant een ombouw tot kantoorruimte plaatsgevonden.

Op termijn zal Hendrick de Keyser beneden een verdere restauratie uitvoeren. Vooruitlopend daarop heeft de sociëteit begin 2004, mede dankzij een donatie van HdK, de sociëteitsruimten opnieuw laten behangen en schilderen. Bij die gelegenheid is toen ook een nieuwe bar geïnstalleerd.

Het gebouw is zo nu en dan ook voor derden toegankelijk. Bijvoorbeeld in september op de jaarlijkse Monumentendag en in het toeristenseizoen soms op de middag van een 1ste zondag van de maand als er in het kader van de Middelburgse Kunst- en Cultuurroute ook in de sociëteit iets te doen is.

 
Member Login
Welcome, (First Name)!

Forgot? Show
Log In
Enter Member Area
My Profile Log Out