Gortstraat 30

De leden van sociëteit De Vergenoeging zijn bevoorrecht om hun bijeenkomsten te kunnen houden in het pand met de naam Baron Chassé in de Gortstraat 30 te Middelburg,

Het gebouw wordt sinds 1985 gehuurd van de vereniging Hendrick de Keyser, die het in 1930 heeft gekocht en het net als tal van andere monumentale panden in de rest van het land beheert en onderhoudt.

Baron Chassé

Het pand is vernoemd naar Generaal Baron Chassé, die het in de 19e eeuw als blijk van waardering zou hebben  ontvangen van de toenmalige Nederlandse regering voor zijn verdiensten in Nederlandse krijgsdienst bij o.m. de slag bij Waterloo en tijdens de Tiendaagse Veldtocht tegen het opstandige België.

Of deze generaal ook echt eigenaar of bewoner is geweest is onderwerp van een klein historisch debat in de kring van onze Sociëteit. De uitkomst wordt bemoeilijkt doordat veel archiefbronnen in Middelburg tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren zijn gegaan.

Het gebouw zoals we dat nu kennen is het resultaat van de samenvoeging van twee bestaande panden in 1745 door  de toenmalige eigenaar burgemeester van Visvliet. Toen kreeg het gebouw een totaal nieuwe voorgevel in Louis XIV stijl van hardsteen opgevuld met fijn metselwerk.

Stijlkenmerken

In het oog lopende interieuronderdelen zijn onder meer de rijk versierde schouw in de voorkamer waar de zoldering is voorzien van fraai stucwerk in Louis XV stijl. Ook de schouwpartij in de tuinzaal – thans gelagkamer – en de fraai gedecoreerde wanden met wand bespanning zijn het bezien waard. Het houten plafond is bewerkt met ornamenten in rococostijl.

Wintertuin

In 1870 is de binnenplaats tot wintertuin verbouwd en kreeg deze een glazen overkapping, welke enige jaren geleden vernieuwd is. Ook werd toen aan de tuinzijde een gietijzeren veranda geplaatst met een fraaie tegelvloer.

In de tuin bevindt zich onder meer een eeuwenoude moerbeiboom.

Tevens staat er een –zij het beschadigd –  beeld van Hercules, hetgeen oorspronkelijk in het park Toorenvliedt stond en na de Tweede Wereldoorlog na verloop van jaren van totale vernietiging is gered en door een restauratiegroep van de Sociëteit in ere is hersteld.